Оваа статија е превземена од оkno.mk.

 

Art Spiegelman (роден 1948 г. во Стокхолм) е американски карикатурист, уредник и стрип автор, најпознат по своите графички романи „Маус“.

Работел како ко-уредник на влијателните стрип списанија Arcade и Raw. Од 1992 до 2001 година, тој работеше во култното списание „New Yorker” и е автор на неколку значајни насловни страници, кои предизвикаа контроверзи. За десет години му биле објавени 21 насловна страница, а поголемиот број биле одбиени со образложение дека биле „срамни и шокантни“. Првата насловна страница на „New Yorker“, чијшто автор е Art Spiegelman, излезе на 15 февруари 1993 година.

 

Галерија

 

Comments

comments