Уметност

Изложба со светски познати дела од графичката колекција на Музејот на современа уметност

Утре во Музејот на современа уметност ќе биде отворена изложба со дела од графичката колекција на МСУ. Поголем дел од графиките припаѓаат на меѓународната зби...

Прва самостојна изложба на Александра Ацеска, добитник на наградата „Борко Лазески“

Младата уметница Александра Ацеска е добитник на наградата „Борко Лазески“ за најинвентивен сликар на Факултетот за ликовни уметности во 2017 година. По овој по...

Разговаравме со Зоран Кардула за македонските уметници што донираа 70 дела за Грција

Велат дека уметноста ги руши границите, предрасудите и го прави светот подобар. Македонските уметници тоа го докажаа на дело. Пред две недели, Грција беше зафа...

Студентски прашања: Запознај ги Христина, Ирена и нивниот архитектонски проект „ХИМА“

Фотографии: Александра Костадиновска   Искрено, ги обожаваме Христина и Ирена и сè на што досега имаат работено. Ги знаеме по нивните одлични архитекто...

Отворен повик за учество на „Ин Ситу“ првиот меѓународен саем на уметност во Македонија

Од 13 до 15 септември во МКЦ ќе се одржи првиот меѓународен саем на уметност наречен „Ин Ситу“, а досега познат како Паратисима Скопје. Паратисима Скопје за св...