Како најава за 9тиот албум (слушни го подолу) и неговата промоција на 25ти овој месец во МКЦ, тркнавме до кај Сецко (Сеад Хаџиќ), да видиме и слушнеме како изгледа една проба на Мугер Фугер. Црниот чај и природниот сок од црна рибизла беа одлични.

Сеад Сецко Хаџиќ, Сашо Митревски, Димитар Петров, Влатко Јаневски, Огнен Мангаровски, Горан Трајкоски, Сашко Костов, Ристе Солунчев и уште една дузина од музичките великани, #заедно успеаа да го обликуваат и завиткаат Мугер Фугер во тоа што е денес — еден голем експеримент изграден од креативци, творци и музички магионичари, кои на Мугер Фугер гледаат како на платформа, преку која можат да го демонстрираат својот квалитет и визија.

 

mooger-fooger

Од лево на десно: Сашо Митревски (гитара), Димитар Петров (тапани), Влатко Јаневски (бас), Сеад Сецко Хаџиќ (гитара), Горан Трајковски (вокал), Огнен Мангаровски (гитара)

 

Ова е еден супер-бенд кој константно, под влијаније на многубројните музичари и артисти кои „поминале” низ Мугер Фугер, ја менува својата форма, својот калап, и костантно се надоградува, преобразува и редефинира. Нивното мото е: „Секој што е на наше ниво и може да ни даде нови, возбудливи моменти во нашата музика – може да биде Мугер Фугер.

Музика на Мугер Фугер го отсликува белегот на урбаниот звук на Скопје и нуди поширока експресија на едно глобално звучно треперење, каде што во најголем дел е аплицирана звучната визура на британската гитарска школа од доцните 80-ти и раните 90-ти години.

Употребата на аналогна опрема, која веќе е подзаборавена и исфрлена од употреба и заменета со дигитална, овде низ своевиден мини-ривајвл се реафирмира на еден стилски конзистентен начин со истенчен вкус.

 

mooger (11)

Сеад Сецко Хаџиќ и Огнен Мангаровски

 

Откако ги дискутиравме гласно и согледавме овие работи, се почувствуваме спремни за посериозно да дознаеме како Мугер Фугер успеаа #заедно да создадат уникатен македонски музички проект, кој ќе остане врежан во нашата меморија. Спремни бевме и крв да падне, али моравме да дознаеме сè за Мугер Фугер и нивното ново „чедо”, албумот „Фузија”.

 

mooger (5)

Горан Трајкоски

mooger (8)

 

Што можеме да очекуваме од новиот албум „Фузија”?

„Фузија” е албум кој е одличен микс помеѓу тишината и вревата, помеѓу убавата и лесна мелодија и тешката и неслушлива дисхармонија, микс помеѓу разумот и лудилото.

 

 

Каков беше патот на „Фузија” до краен продукт? Дали ги исполни вашите желби и идеи?

Патот овој пат беше долг и подготовките со интензивни проби започнаа од ноември 2015, а неговото студиско снимање го запошнавме во март 2016-та.

Искрено многу труд и внимание му посветивме на овој албум и многу работи ги предвидевме пред самото снимање. Исто така овој пат успеавме да го минимализираме факторот случајност колку што можевме и задоволни сме од постигнатото.

 

mooger (9)

 

Како би изгледале 30 години музицирање сместени во една реченица?

Овој пат ќе го цитирам Габриел Гарсија Маркес — „Секој ден е исти ден”.

Ако погледнеме наназад низ продукцијата на Мугер Фугер, ќе наброиме плејада од вешти и респектирани музичари со кои соработувате. Ако треба да издвоите кои колаборации ви беа омилени?

Освен Горан Трајкоски, Сашко Костов и Ристе Солунчев кои се веќе редовни соработници би ги издвоил Венко Серафимов, Димитар Божиков, Огнен Атанасовски-Окац, Мухамед Ибрахими, Џабир Дерала, Енис Хаџиќ-Енко и Оли од Љубојна тоа се луѓе од чие присуство ти се отвараат нови хоризонти.

 

mooger (2)

Сеад Сецко Хаџиќ

 

Со кои светски артисти би сроаботувале?

Kevin Shields и Thurston Joseph Moore. Дефинитивно.

Што е тоа што го прави Мугер Фугер препознатлив и впечатлив бенд?

Тоа што константно издаваме албуми и истите се разликуваат еден од друг, а цврсто држиме до себе и својот став.

 

mooger (1)

mooger (7)

mooger (10)

 

Ве сметаат за едни од најдобрите наши рокенрол иноватори. Што значи тоа за вас? Како го доживувате тоа?

Како личен успех! Затоа што реченицата „експериментот продолжува“ не е бесмислена.

Кои се албумите кои би му ги препорачале на дете кое допрва почнува да слуша квалитетна музика?

„Архангел 1“, „Архангел 2“, и „Интро” и „Изгубени ликови” од Last Expedition.

 

Фотографии: Лилика Стрезоска

 

1200x137Loop34Заедно сме повеќе, заедно – сите сме Vip! Содржините #Заедно се поддржани од Vip.

 

Comments

comments