Утре во Музејот на современа уметност ќе биде отворена изложба со дела од графичката колекција на МСУ.

Поголем дел од графиките припаѓаат на меѓународната збирка на Музејот, која е прогласена за културно наследство од особено значење. Збирката содржи над 2.000 отпечатоци од автори кои ја имаат одбележано историјата на ликовната сцена во 20-от век, како Hans Hartung, Victor Vasarely, Andre Masson, Bernard Buffet, Niki de Saint Phalle, Georg Baselitz, Zoran Music, Jasper Jones, Sol Lewitt и други.

Отворањето ќе се случи во 20.00 часот. Куратор на изложбата е Благоја Варошанец. Во прилог неколку фотографии од делата кои ќе бидат изложени.

 

Bridget Riley

Виолета Чауле

Sol Lewitt

Alex Katz

 

Comments

comments